Nyheter fra Nepal – kampen om jorda fortsetter

Tilbakelevering av jord okkupert av maoistene har lenge vært et krav fra de borgerlige partiene i Nepal. Dette var også et av punktene i tolvpunktsavtalen mellom Syvpartialliansen og maoistene fra november 2005. Både jord okkupert under krigen og i etterkant rammes av dette punktet. Maoistene på sin side, har delt jorda ut til landløse og fattigbønder.

Å kaste disse vekk vil kunne fremmedgjøre fattige og andre partisympatisører som støtter maoistenes kamp i Nepal. Det vil også ta seg dårlig ut at maoistene jager jordløse vekk fra jord for å gi den tilbake til de store landeierne.

Dette problemet har vært diskutert siden kongen ble kastet i april 2006 uten at man har kommet fram til en løsning. I går, 12. november, uttalte imidlertid statsminister Dahal (maoistenes leder) «[..] the government is committed to returning all seized properties by mid-December [..]». -De som ikke får tilbake jorda si vil få utbetalt kompensasjon uttalte Dahal. Om dette går gjennom i parlamentet gjenstår å se. Om det gjør det, har maoistene løst et problem som tidligere virket uløselig. Gjennom å ikke levere jorda tilbake viser maoistene at de fortsetter kampen for jordløse og fattigbønder, samtidig som tidligere jordeiere får kompensasjon fra staten.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s