Maoistene trekker seg fra regjeringa

Maoistene har trukket seg fra den midlertidige regjeringa i protest etter at deres to hovedkrav har blitt avvist av statsminister Koirala. De sier de skal starte en fredelig protestkampanje mens Folkets Frigjøringshær (PLA) fortsatt skal være i de FN overvåka leirene. Les mer her nepalnews eller bbc

Baburam Bhattarai

Hovedkrava som blei avvist var at Nepal umiddelbart skulle erklæres som republikk og at valgene til grunnlovsgivende forsamling skulle være basert på proporsjonalitet. At det skulle være lik andel i forsamlinga som i befolkninga når det gjaldt kjønn, kaste, nasjonalitet mm.

Disse krava blei framstilt for regjeringa etter at Maoistene har blitt mer og mer frustrert etter at først valget blei utsatt. Maoistene sier at dette ikke betyr slutten på 12 punkts avtalen med sju-parti alliansen, men at den er i fare. Blandt maoistene tror man at valget som skulle ha vært i juni blei utsatt fordi India, USA og de andre partiene trodde maoistene vinne, og at sju-parti alliansen nå haler ut tida og egentlig ikke vil ha noen reell forandring.

Det viktigste nå er at dette er fredelige protester som skal framføres, og maoist lederen Bhattarai sier at de vil ikke bruke våpen med mindre våpen brukes mot dem først.

Reklamer