Pasienthistorier: Rinjit med brannskade fra spedbarnsalder

Da Rinjit var seks måneder gammel ramlet han opp i et bål og en ene armen ble stygt forbrent. Nå er han 12 år, har aldri vært hos lege, og den høyre armen er en uutviklet rest som er inngrodd i arrvev og kan knapt beveges ut fra brystkassa.

Gutten konsulteresGutten på operasjonsbordet

En grundig undersøkelse viser at det ikke går viktige nerver og pulsårer i området som må løsnes i første trinn av flere operasjoner for å bedre bevegeligheten i armen. Rinjit og faren hans blir informert om mulighetene, og ønsker at den utenlandske kirurgen skal operere. Inngrepet tar halvannen time, fordi flere av medic-studentene skal delta for å lære hvordan de selv skal kunne utføre operasjoner som dette.

Guttene opereres mens medicene deltar

Alt går bra under operasjonen, og den opererte armen blir bandasjert og støttet av en skinne som holder den godt løftet opp og ut fra kroppen. Natta etter blir svært lang, da er Rinjit trøtt etter narkosen, men samtidig har han mye vondt og synes at skinnen strammer. Men neste dag er han allerede ute og går litt i sola utenfor sykehuset.

Gutten legges på en sengpaarorende vaaker

Hgutten-med-en-kamerat.jpgan blir også kjent med to andre gutter som er operert for arr etter brannskader før ham. De to andre har bare brent underarmen og hånden, men ellers er historiene det samme; De ble forbrent som spebarn, og siden er hånden fanget inne i trange arr, og vokser ikke i samme takt som guttene selv. De er nå 8 og 10 år gamle. De to ar fått løsnet arrvev, men det var for lite hud til å dekke såret som oppstod, og de trenger hudtransplantasjon for å dekke til. Dette ble også gjort i løpet av kurset, og begge disse guttene fikk hentet litt hud på låret og flyttet opp til hånden. Situasjonen til de tre guttene sier mye om fattigdommen på landsbygda og mangelen på helsetjenester. Dersom de hadde hatt god behandling etter at ulykken var ute, kunne de sannsynligvis fungert like bra som sine jevnaldrende.

Reklamer