Pasienthistorier: Jente med beinet ute av ledd

PIKE MED LÅRBEINET UTE AV LEDD.

En familie på fem kommer til sykehuset siste dagen helselaget er i arbeid der. Foreldrene er bekymret for sin 10 år gamle datter som skadet seg for to uker siden. Hun kan ikke gå, og det ene beinet er kortere enn det andre. Grimasene i ansiktet viser tydelig at hun har det vondt, men hun kommer ikke med et knyst mens hun blir undersøkt. Røntgen og klinisk undersøkelse viser at hun har fått lårbeinet ut av ledd, og siden det har gått såpass lang tid, har musklene trukket seg sammen og dratt lårbeinet videre oppover. Det blir bestemt at vi skal prøve å få det på plass, og da vil hun trenge god bedøvelse, for her skal det store krefter til.

jenta-med-hofta-fra-strekkbens-historie.jpghans-med-strekbensjenta.jpg

Sent på kvelden blir hun tatt inn på operasjonsstua, og teamet sørger for bedøvelsen. Kirurgen bruker alle krefter på å hale og dra, men det viser seg svært vanskelig å få det på plass. Røntgenkontroll neste morgen viser at det ikke lyktes.

strekkjenta-pa-en-seng2.jpg

Derfor blir hun lagt i senga med et plasterstrekk der sandsekker med ti prosent av hennes kroppsvekt skal trekke beinet ned i riktig posisjon igjen. Denne oppfølgingen må gjøres av de lokale helsearbeiderne.

Faren, som trodde han gjorde det beste for datteren, er lei for at han lot landsbyens tradisjonelle helbreder ta ansvaret de forste 12 dagene. Men sykehustilbudet er såpass nytt at de ikke har tenkt på det som en ekte mulighet ennå.

Forhåpentligvis vil strekket gjøre jobben, men ellers står jenta i fare for å bli varig funksjonshemmet, som så mange andre fattigfolk på landsbygda i Nepal.

Reklamer