Pasienthistorier: Sanjis operasjon

STREKKBEHANDLING

En tyve år gammel mann som heter Sanji, ligger blek i senga på modellsjukehuset i Gorneti. Han ramlet ned en fjellside for over to uker siden. Kraftig forslått og ute av stand til å gå, ble han ivaretatt av slektninger i landsbyen, med råd og tilsyn fra den tradisjonelle helbrederen. Etter 10-12 dager forstod de at det ikke var tegn til bedring, han kunne verken bruke armen eller beinet og hadde mye vondt. Slektningene laget en båre av bambus, og bar ham i to dager til sjukehuset. Der ble han liggende i to dager til med smertelindring og hvile i påvente av ankomsteSanji opereresn til det utenlandske helseteamet. Ved hjelp av klinisk undersøkelse og røntgen, ble det bestemt å operere Sanji for å få på plass en brukket arm og trekke lårbeinet i riktig posisjon.

Sanji i narkose mens  kirurg Hans Husum underviser i reponering av det gamle armbruddet (Trykk for større bilde)

Operasjonen ble også brukt til undervisning av de lokale medicene som var på kurs. De lærte både om anestesien og kirurgiske teknikker. Først til å brekke armbruddet i riktig stilling, og deretter gipse for å holde det på plass. Andre trinn av operasjonen var å borre en metallpinne gjennom det ene leggbeinet for å kunne trekke beinet i riktig stilling, men dessverre var utstyret for dårlig til at det lot seg gjøre. Det ble derfor lagt et plasterstrekk – bredt plaster på utsiden av huden, og sandsekker festet til enden av dette. Sanji må deretter holde senga i tre uker, liggende på ryggen og med beinet i strekk.

sanji ved vinduet

Sanji ligger like ved vinduet, og det er lett for pårørende og andre pasienter å kikke inn eller prate med de som ligger til sengs

Broren hans er med og sørger for at han får mat og stell. Når helselaget drar, er Sanji i godt humør, og han trener flittig med armer og bein for å holde seg i form tross all passiviteten. Røntgen viser at dette går framover, og de lokale helsearbeiderne skal følge opp etter alle forholdsregler. De har også lært hvordan de skal hjelpe andre pasienter med tilsvarende skader.

Morgenvisitt

Medic-studentene samlet rundt Sanji på morgenvisitten.

Tannpuss i morgensol

Reklamer