Uttalelse Fra CPN(m)

Uttalelse Fra CPN(m)29. mai 2006.

I denne uttalelsen setter CPN(maoist) opp et veikart for dialogen med regjeringen. Oversettelsen er fra en uoffisiell engelsk utgave og er foretatt av Helselaget. 

Nepals Kommunistiske parti (Maoistene)
Sentralkomiteen
Pressemelding 

Nylig har stolte representanter for proletariatet, Nepals Kommunistiske Parti (Maoistene), gjennomført et vellykket spesialmøte for sentralkomiteen, ledet av kamerat Prachanda. Pressemeldingen oppsummerer avgjørelsene som ble fattet i møtet.

1. Møtet ble åpnet med å minnes og gi uttrykk for ektefølte kondolasjoner til det forhenværende sentralkomitemedlemmet og divisjonskommandant for folkets frigjøringshær, kamerat Khim Bahadur Thapa (Sunil) så vel som alle martyrene som har mistet livet i løp av folkets krig og kamp.

2. Formann kamerat Prachanda la fram partiets plan i den nye politiske situasjonen for møtet. En oppsummering av forslag ble vedtatt av sentralkomiteen etter grundige diskusjoner.

a. Sentralkomiteen anerkjenner at de historiske politiske og militære avgjørelsene tatt ved Chunbang* er blitt gjennomført med suksess.

b. Til tross for folkelig mobilisering, ofre og mot som har vært sterkere enn noe tidligere sett av slag for en slutt på monarikiet og etableringen av en republikk er ikke gjeninnføringen av parlamentet i tråd med folkets ønsker. Gjenopprettingen gir en mulighet for føydale rojalister og reaksjonære utlendinger til å konspirere. Det er nødvendig fortsatt å holde vakt mot slike farer. Disse føydale elementene har tatt skritt tilbake for å redde seg selv fra en total ødeleggelse gjennom folkets historiske initiativ. I denne sammenhengen føler komiteen at det er nødvendig å fortsette den folkelige bevegelsen gjennom en enhetsfront av politiske krefter, det sivile samfunnet, etniske og sosiale foreninger, intellektuelle og andre organisasjoner som jobber for en folkerepublikk.
c. Mens partiet varsler mot faren om at de politiske partiene kan handle mot ånden i folkebevegelsen oppfordrer sentralkomiteeen sjupartialliansens regjering til å handle i tråd med 12-punktsavtalen.** For å sikre frie, rettferdige og betingelsesløse valg til en grunnlovsforsamling la sentralkomiteen vekt på behovet for øyeblikkelig gripe til handling mot personell i den kongelige armeen, politiet og byråkrater som støttet autokratiet. Komiteen gjør det og klart at hvis sjupartialliansen går mot 12-punktsavtalen vil de bli et nytt folkeopprør. Vårt parti vil forbli forberedt til å lede en slik revolusjon.

d: I valg til en slik grunnlovsforsamling er det grunnleggende og fundamentale problem som må tas opp og derfor bør folk fortsette å kjempe. Slike fundamentale saker er blant annet: en sekulær stat, selvbestemmelsesrett, etnisk og regionalt selvstyre, et føderalt styringssystem basert på hvordan Nepal faktisk ser ut, særlige rettigheter for kvinner og dalitter (kasteløse), revolusjonær jord, en uavhengig nasjonal økonomipolitikk, et vitenskaplig og folkelig orientert utdanningssystem, rett til arbeid i landet og tydelig mot utenlandske intervensjoner.
e: Møtet har vedtatt det følgende veikarte i forhold til dialog med mynidhgetene.

I) Erklæring av våpenhvile
II) Adoptere felles retningslinjer for de væpnede avdelingene (Code of Conduct)
III) Opprettelse av en dialoggruppe
IV)  Løslatelse av alle politiske fanger
V) Begynne dialogen
VI) Oppløse det gamle parlamentet, grunnloven og regjeringen
VII) Iverksette en midlertidig grunnlov og opprette en overgangsregjering gjennom en allpartikonferanse som inkluderer politiske partier, det sivile samfunnet og representanter fra forskjellige organisasjoner og sektorer.
VIII) Grense opp valgkretser som garanterer representasjonen til alle klasser, etnisiteter, kaster, regioner og kjønn.
IX) Valg til en konstituerende forsamling under oppsyn av en pålitelig tredjepart.
X) Restrukturering av folkets frigjøringshær og den kongelige hæren såvel som staten i tråd med folkets mandat uttrykt gjennom valget.

3. I forhold til dialogen med mynidhetene og ovenfor andre avgjørende og viktige avgjørelser besluttet sentralkomiteen å holde en toppmøtedialog som vil bli ledet av kamerat formann Prachanda. For å forberede toppmøtet opprettet sentralkomiteen en trepersoners dialoggruppe som inkluderer talspersonen for sentralkomiteen, kamerat Krishna Bahadur Mahara, kamerat Dev Gurung og kamerat Dina Nath Sharma.

4. Komiteen valgte også sentralkomiteemedlemmer til å snakke på folkelige markeringer. Disse talerne er som følger:

I) Matrika Prasad Yadav
II) Hitman Shakya
III) Gopal Kiranti
IV) Chandra Khanal
V) Agni Prasad Sapkota
VI) Devendra Poudel
VII) Netra Bikram Chand
VIII) Pampha Bhusal
IX) Janardan Sharma
X) Narayan Prasad Sharma
XI) Lekha Raj Bhatta
XII) Ram Karki
XIII) Khadga Bahadur Bishwakarma

I den endrede politiske situasjonen tok komiteen også beslutninger om å fredelig gå framover med politiske og organisatoriske aktiviteter.

Dato, 13. mai 2006.
Signert Prachanda

*Et møte i sentralkomiteen i August 2005 der en rekke viktige strategiske avgjørelser ble tatt blant annet for å bygge en sterkere politisk front mot kongens diktatur.

** 19. november blei det proklamert at en 12 punkts avtale var vedtatt. Forhandlingene hadde skjedd i Delhi, der den indiske regjeringa var vertskap. Avtalen sier at partenes felles mål er å avskaffe det autokratiske monarkiet og gjennomføre frie flerpartivalg til ei grunnlovsgivende forsamling, overvåka av FN eller tilsvarende internasjonale organisasjoner. (Les mer på wikipedia )

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s