Støtt Helselag til Nepal.

Nepals flagg

Støtt Helselag til Nepal.

Nepal er i krig. En folkekrig.

I 1996 gikk maoistene i Nepal til det skrittet å erklære folkekrig. Med støtte og oppslutning fra de undertrykka småbøndene, husløse, lavkaster og etniske minoriteter (i forstand av makt), har de nå frigjort 80 prosent av landet.

Nepal er et land med enorme sosiale forskjeller og med et tyrannstyre fra Kong Gyanendra. Kongen kom til makta ved at hele den regjerende kongefamilien ble massakrert i 2001. Han har enerådende makta over hæren og har sparket regjeringen og oppløst parlamentet.

Landet er halvføydalt med jordadel. Mange folk eier ikke jorda de jobber på. De betaler høye renter for å leie jorda. Forsøk på jordreformer har slått feil og blitt trenert av føydalherrene. Folkehæren tar jorda fra jordadelen og fordeler den til de som dyrker den.

Krigen føres uten særlig ytre økonomisk støtte og med erobrede våpen. På den andre siden står Kongens regjeringshær med støtte fra Kina, India, USA og Storbritannia.

I krig skades både sivile og militære. I Nepal er det i utgangspunktet 25.000 mennesker per lege (i Norge er det ca. 250). Disse sitter selvfølgelig i byene som er kontrollert av kongehæren (RNA). Ergo vil Folkets frigjøringshær sine (PLA) soldater ikke besøke sykehusene. De frigjorte områdene har lite rent vann, ingen helseapparat, og krigsskadete mennesker. Amputering av bein skjer med enkle midler. Folk dør av sår som kunne vært leget med riktig pleie.

Helselag til Nepal arbeider for å samle inn penger til et team norske leger og helsepersonell som skal, i samarbeid med PLA, undervise PLAs helsepersonell. Progresjonsplan for arbeidet kommer senere.

Mer utdypende stoff kommer senere. Inntil videre kan du støtte vårt arbeid med å sende penger til konto: 60450915745 Pengene går uavkortet til helselaget som reiser i juni. eller meld deg inn i HtN på konto 60450545743. Medlemskap koster 150 per år.

Reklamer

2 kommentarer om “Støtt Helselag til Nepal.

  1. Erling F. formidlet ønske fra Hans Husum om å støtte Helselaget for Nepal. Jeg har i dag sendt kr. 500,00 til Helselaget og vil foreløpig i 6 md framover sende kr. 200,00.
    Jeg støtter Helselag til Nepal med 200 kr hver måned. Send meg månedlig påminning på epost.

    Lykke til med innsamlinga og arbeidet deres.
    mvh Odd

  2. Helselaget har så vidt jeg skjønner nå to kontoer. En for «løse» pengebidrag. En for medlemskap, kr 150 pr år. Og det går an å få månedlig påminnelse pr epost for fast månedlig støtte. Men, jeg vet om fler nå, som gjerne kunne tenke seg automatiske månedlige trekk fra egen konto til Helselaget. Har dere vurdert å få i stand en sånn ordning?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s